Скандал с български дипломат в Одрин заради 3 март: на националния празник генералният ни консул самоволно отмени културната програма и призова български граждани да отдадат почит към турските войници, убити в Северна Сирия.

Независимо от приетата резолюцията на ООН за спиране на огъня в Сирия, Турция продължи офанзивата си срещу кюрдските бойци в Африн. На 3 и 4 март в памет на турските войници бяха отменени всички културни събития в Турция.

С този мотив българският генерален консул в Одрин е съкратил тържествената част в програмата по повод Освобождението ни от турско робство. Поканените танцьори от Хасково научили ден преди това.

Българи в национални носии стават прави и свеждат глави – това се вижда в репортаж на местен телевизионен канал. Причината – консулът Васил Вълчев помолил присъстващите на обяд гости за минута мълчание.

„Г-н Вълчев се обади, че е получил информация от турска страна, че и на 3 март обявяват да имат национален траур във връзка със загиналите войничета в Сирия. И ни помоли да присъстваме, но без да имаме такъв културен празник – да няма танци, защото каза, това ще стане голям такъв международен гаф”, обяснява Кирил Сарджев, председател на тракийско дружество „Георги Сапунаров” – Хасково.

„Когато ние честваме нашия национален празник, да се загърбва нашата история, да се загърбва самото тържество и да се превръща в нещо като опело на техни жертви (…) много срамно петно на нашата дипломация, въобще на нашата държава”, коментира пред камерата ни бившият ни консул в Одрин Георги Димов.

Заради скандала се наложи консулът ни в Одрин да дава писмени обяснения към Външното ни министерство. Той не е отзован от поста си и към момента отказва коментар пред журналисти.

В грама до София Вълчев е обяснил, че е действал в съответствие с дипломатическия протокол.

В момента в Министерството текат проверки по случая в Одрин.

Вижте още във видеото: