Финансовите министри и централните банкери от Г-20 оттеглиха от заключителното си комюнике традиционното осъждане на икономическия протекционизъм и подкрепата си за Парижкото споразумение за климата, отразявайки позицията по тези две теми на новото американско правителство, предаде „Франс прес”.

"Ние работим за укрепване на приноса на търговията за нашите икономики", се посочва в заключителния документ, който бе обект на усилени преговори между водещите финансисти в света днес и вчера в западногерманския град Баден-Баден. В комюникето не се споменава и споразумението от Париж 2015 г., както това бе направено в предишната заключителна декларация, разпространена след срещата в Ханчжоу през 2016 година.

Според редица източници новата американска администрация на Доналд Тръмп, изразявайки враждебни позиции спрямо свободната търговия и борбата против затоплянето на климата, е оказала натиск върху Г-20 по тези две теми в края на преговорите между министрите и съветниците, които бяха първата голяма международна среща за новия американския финансов министър Стивън Мнучин.

Франция съжалява за несъгласието по тези два пункта, заяви френският министър на финансите Мишел Сапен.

„Съжалявам, че днешните ни разговори не можаха да засегнат по удовлетворителен начин двата абсолютни приоритета в света ни и по които Франция иска Г-20 да продължи да действа твърдо и съгласувано”, коментира Сапен.