"Ситигруп“ е на път да се превърне в първата голяма банка на "Уол Стрийт", управлявана от жена. Това стана ясно, след като досегашният главен изпълнителен директор Майк Корбат обяви, че ще се оттегли през февруари 2021 г., а постът му ще бъде наследен от Джейн Фрейзър.

Назначението на Фрейзър е историческо за „Уол Стрийт“, която продължава да бъде доминирана от мъже. На изслушване на Конгреса на САЩ през 2019 г. седем от шефовете на големи американски банки, включително и Корбат, не вдигат ръка, когато са попитани дали е вероятно да бъдат наследени от жена, или цветнокож.

Джейн Фрейзър е в компанията от 16 години и е настоящият ѝ президент. С тази позиция тя вече е една от най-високопоставените дами на "Уол Стрийт". Преди това бъдещият шеф е била партньор в банковата група.

Корбат слиза от поста след 37 години в банката, в 8 от които е и неин главен изпълнителен директор.

„Вярвам, че времето е подходящо моят наследник да води „Сити“ през следващия етап на развитите“, коментира той.

Банката има 2,2 трилиона долара в своите счетоводни баланси, което я прави един от най-големите заемодатели в света. Въпреки това след финансовата криза през 2008-2009 г. имаше нужда от едни от най-сериозните кризисни помощи.

Дори с тях банката се възстанови трудно, според информация на „Файненшъл таймс“. В свое изказване Корбат определя банката сега като „по-опростена, сигурна и силна институция“.

Новото предизвикателство пред Фрейзър са икономическите ефекти на пандемията от COVID-19, според анализатори на „Блумбърг“. Тъй като „Ситигруп“ е световният лидер в бизнеса с кредитните карти, високите нива на безработица и постепенно намаляващите държавни помощи ще се отразят отрицателно на печалбите и стабилността на финансовата институция.