Сирийските военновъздушни сили са нанесли въздушни удари по турски военен конвой в Идлиб, съобщават вестник "Сабах" и турската агенция DHA. 

Колоната се е придвижвала в района на Хан Шейхун между турските пунктове за контрол върху зоната на деескалация. 

Трима цивилни лица са убити, а 12 други ранени след въздушни удари, които поразиха позиции близо до  конвоя. Това се казва в съобщение от Министерството на отбраната на Турция, цитирано от вестник "Йени Шафак".

 

Снимка: EPA

„Ние категорично осъждаме тази атака, която противоречи на съществуващите споразумения, сътрудничеството, диалога с Русия", се казва в съобщението от военното ведомство в Анкара.

По-рано днес сирийската държавна телевизия съобщи, че турски бронетранспортьори се придвижват по посока към Хан Шейхун, за който воюва сирийската армия. 

Сирийското министерство на външните работи обвини Турция, че е изпратила чрез конвоя през границата в северозападната сирийска провинция Идлиб са пренасяни оръжия, предадоха световните агенции. В изявление министерството определя случая като "скандална турска намеса". 

По-рано бе съобщено, че руски и сирийски самолети бомбардират в опасна близост до турската военна колона. 

След преговорите за Сирия в Нурсултан, на 2 август в Идлиб влезе в сила режим по прекратяване на огъня. Командването на въоръжените сили на Сирия заяви, че прекратява бойните действия при условие, че Турция изпълни своята част от така наречения „договор от Сочи”. 

Снимка: EPA

Основна точка в него е извеждането на тежкото въоръжение на бунтовниците на 20 километра извън демилитаризираната зона в Идлиб. Ангажиментът на Турция е да гарантира безопасното изтегляне. 

На 5 август сирийската армия възобнови операцията заради неизпълнение на условията. Бунтовническите формирования, възползвайки се от примирието, предприеха атака срещу позициите на сирийските военни на север от провинция Хама и неведнъж откриваха стрелба по цивилни обекти в района.