Бунтовниците и властта в Дамаск постигнаха сделка за евакуирането на сирийски опозиционни бойци от последния квартал под техен контрол в град Хомс, съобщи кмета на едноименната провинция Талал Барази.

„Всички бунтовници ще напуснат (квартал) Ваер до два месеца. Група от 200 до 300 въоръжени мъже ще напуснат в рамките на първия етап, която ще започне в събота“, заяви той.

Според него тази първа част на евакуирането ще продължи около седмица и в това време ще бъде предадено тежко и средно въоръжение. Някои от семействата на бунтовниците също ще получат разрешение да напуснат града.

Очаква се общо 2000 души да се изтеглят от квартала.

В замяна властите в Дамаск ще спрат военните си операции срещу местността, която често става обект на удари. Ще бъде вдигната и обсадата на квартала.

След като евакуацията приключи полицията, но не и военни части, ще влезе отново в града.

Близо 75 000 души живеят във Ваер в момента. Преди началото на войната през 2011 г. там е имало 300 000 души. Кварталът е единственото място в град Хомс, което остана под контрола на бунтовниците, след като опозиционните сили бяха евакуирани от стария му град през 2014 г.