Сирийските бунтовнически групировки няма да участват в новия кръг от вътрешносирийските мирни преговори в Астана, насрочени за 14 и 15 март, съобщи днес говорител на въоръжената опозиция, цитиран от „Франс прес”.

Осама Абу Зей обясни, че това е знак за бойкот заради "неизпълнените обещания, свързани с прекратяването на военните действия".

В преговорите за мирно уреждане на сирийския конфликт в Астана ще участват делегации на Русия, Турция и Иран. Поканени са и представители на ООН, САЩ и Йордания. За утрешния първи ден са планирани предварителни консултации, а за 15 март е насрочено пленарно заседание на участниците в срещата.

Постигнато е споразумение за евакуиранe на последните опозиционни бойци и техните семейства от ал-Уаер - последния държан от опозиционните сили квартал на град Хомс, съобщи губернаторът на едноименната централна сирийска провинция, цитиран от „Асошиейтед прес” и „Ройтерс”.

Бунтовническите бойци, които желаят да останат в Хомс, могат да се възползват от обявената по-рано амнистия от правителството, добави Талал Барази.

В ал-Уаер, който е обсаден от правителствените сили от 2013 г., живеят около 75 000 души. Хомс е третият по големина град в Сирия и бе един от първите, въстанал срещу правителството.

Смъртта в цифри

Войната в Сирия, избухнала пред 2011 г., вече е отнела живота а над 320 000 души, съобщи днес Сирийският център за човешките права, цитиран от Франс прес.

Според директора на центъра - Рами Абдел Рахман, това включва и над 96 000 цивилни, сред които 17 400 деца и 11 000 жени.

Силите на режима на Башар Асад са дали 60 900 убити войници, от които 45 000 са от подкрепящите го сирийски милиции и над 8000 чуждестранни бойци, подкрепящи президента Асад. Бунтовническите сили, след които и джихадистите, са дали 55 000 жертви, а най-много сред тях са от групировките "Ислямска държава" и "Фатах аш Шам" (бивш клон на ал-Каида в Сирия).