Сирийските правителствени сили и съюзните им милиции, подкрепяни от руски въздушни удари, предприеха днес офанзива срещу бунтовниците в долината Ал Габ в Западна Сирия. Това съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) и участващ в боевете там бунтовник, цитирани от Ройтерс.

Бунтовниците напреднаха в района през юли, като превзеха още територии, а това от своя страна заплаши крайбрежния регион, който е жизненоважен за контрола на президента Асад над Западна Сирия и изигра ролята на катализатор за руската интервенция на негова страна, отбелязва Ройтерс.

Рами Абдулрахман, ръководителят на СЦНЧП, каза пред Ройтерс, че сухопътните войски подлагат контролираните от бунтовниците райони на тежки обстрели с ракети земя-земя, докато руските самолети бомбардират отгоре.

Абдулрахман, чиято организация използва източници на място, за да следи конфликта, каза също, че предприетата вчера офанзива на сирийската армия и чуждестранните й съюзници в съседни райони в провинцията Хама не е постигнала значими успехи.

"Тринайсет военни от силите на режима са загинали. Сред бунтовниците има само седем потвърдени загинали, но този брой със сигурност е по-висок", заяви той.

Абу ал Бараа ал Хамауи от бунтовническата групировка "Аджнад аш Шам" каза пред Ройтерс, че руските самолети бомбардират от зазоряване. Това не е първият път, в който руснаците бомбардират района, но е най-яростната им атака, заяви той по интернет.

"Има опит от страна на режима да напредне, но ситуацията е под наш контрол", посочи Хамауи.