Сирийската армия продължава да води тежки сражения срещу последния бастион на „Ислямска държава“ (ИДИЛ) в района на Дамаск.

Джихадистите контролират още от 2015 г. 100-хилядния лагер за палестински бежанци „Ярмук“, който фактически е квартал на столицата, както и част от кварталите „Хаджар ал Асуад“ и „Кадам“.

Снимка: Reuters

Силите на президента Башар Асад вече са отвоювали част от „Кадам“, съобщава официалната сирийска агенция Сана. На страната на правителствените части се сражават и палестински милиции.

Има жертви и сред цивилното население, както в „Ярмук“, така и в близките квартали на Дамаск, които джихадистите обстрелват с тежки минохвъргачки.

Снимка: Reuters

Сухопътните сражения, придружени от въздушни удари и артилерийски обстрел, са отнели живота на 36 цивилни след 19 април насам. Седемдесет и девет бойци на режима и 68 джихадисти са загинали от началото на офанзивата по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Двама мирни жители са загинали и 16 са били ранени при минометен обстрел на „бойци от незаконни въоръжени формирования“ срещу квартали в южната част на Дамаск, пък заяви началникът на руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко.