Стотици хора, сред които голям брой цивилни, са загинали при въздушен удар на предвожданата от САЩ коалиция срещу склад с отровни вещества на групировката "Ислямска държава" в източната част на Сирия, съобщи днес сирийската армия, цитирана от световните агенции.

Армията уточнява, че нападението е било извършено вчера в 17:30 ч. в провинция Дейр аз Зур и при него са били убити голям брой бойци.

"След бомбардирането на склада се е разнесъл жълт дим. Това свидетелства, че там са били съхранявани запаси от отровни вещества. От отравяне са загинали стотици хора, включително мирни граждани", заяви армията, цитирана от БТА.

Според нея нападението потвърждава, че терористични организации като "Ислямска държава" и свързаната с „Ал Кайда” „Джебхат ан-Нусра" притежават химически оръжия.

Международната коалиция, начело със САЩ, отрече да е нанасяла въздушен удар по склад с химическо оръжие на терористите от „Ислямска държава” в сирийската провинция Дейр аз Зур.

„Коалицията не е нанасяла удари в този район и по това време. Твърдението на сирийците е погрешно. Вероятно това е преднамерена дезинформация”, съобщи говорителят на щаба на операцията полковник Джон Дориан. Операцията се води в Ирак и Сирия от група държави начело със САЩ.

Руското министерство на отбраната заяви от своя страна, че не разполага с информация за гибел на хора и за характера на разрушенията в резултат на бомбардировката от самолети на международната коалиция на сирийския град Дейр аз Зур, съобщи пред журналисти в Москва днес говорителят на министерството генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той добави, че с цел "мониторинг и изучаване на обстановката в този район са изпратени безпилотни средства за обективен контрол".

Най-малко 86 души загинаха при атака с отровен газ в контролиран от бунтовниците град в Северозападна Сирия на 4 април. Сред тях са 30 деца и 20 жени.

Атаката бе извършена в град Хан Шейхун, в провинция под контрола на бунтовници.

Западът обвини сирийския режим, че неговите военновъздушни сили са използвали химическо оръжие при нападението. Дамаск и Русия отрекоха. Според тях отровен газ е изтекъл от поразен при атаката оръжеен склад на бунтовниците.

В отговор САЩ удариха за първи път директно войските на режима в Сирия.