Зенитна ракета, изстреляна от сирийските сили по израелски самолети тази нощ, е паднала в Кипър, предаде „Ройтерс”. Боеприпасът е прелетял близо до гъстонаселената столица Никозия, за да се разбие в планински район в непризнатата Севернокипърска турска република и да подпали голям пожар.

Няма пострадали при инцидента, но част от жителите на разположено в близост село са били евакуирани.

По първоначални данни около 1:00 ч. тази нощ местно време израелски самолети за пореден път са ударили цели на сирийската армия и на разположените на територията на страната ирански военни в района на Хомс и околностите на Дамаск. Държавните медии в арабската страна обявиха, че ПВО е отговорила на атаката.

Според външния министър на Северен Кипър Кудрет Йозерсай, останките на падналия на тяхна територия обект са именно от руска зенитна ракета от комплекса С-200 „Вега”. Ракетата е прелетяла над 300 километра, голяма част от които – над морето, за да стигне до Кипър. Не е ясно защо не се е задействала системата за самоунищожаване на боеприпаса.

Снимка: Reuters

„Вега” е зенитно-ракетен комплекс за далечно действие, който е предназначен за спиране на въздушни нападения в радиус от до 400 км. Смята се за морално остарял, включително и заради невъзможността на основния модел да се изстрелва от подвижна установка (за разлика от наследниците си С-300 и С-400).

Снимка: Reuters

Случаят предизвика сериозно притеснение у жителите на разделения остров, които за първи път попадат под „кръстосания огън” на сирийския конфликт, отбелязва „Ройтерс”.