Израелски бойни самолети са нанесли удар по конвой на „Хизбулла” близо до сирийския град Палмира, при което ПВО на страната е отговорило със зенитни ракети, съобщават световните агенции.

Версиите за случилото се се разминават значително. Според държавната сирийска информационна агенция САНА ЗРК С-200 „Вега” са успели да свалят една от израелските машини и да повредят друга, докато са опитвали да подпомогнат отряди на „Ислямска държава” в района на древния град.

Израелската телевизия „Ай 24 Нюз” цитира свои източници, според които нито един от самолетите не е пострадал, а една от зенитните ракети е активирала автоматичната противоракетна отбрана на еврейската държава, която я е унищожила с новия комплекс „Ароу”.

Това е станало северно от Йерусалим, като не е ясно как е била използвана системата, предназначена по принцип за спиране на балистични ракети в стратосферата.

Израелските самолети на няколко пъти през последните години нанасяха удари срещу подкрепящите режима на Башар Асад сили на „Хизбулла” в Сирия. За тази цел те прелитат през Ливан, като разстоянията са толкова малки, че зенитна ракета с голям радиус на действие като тази на „Вега” може да гони целта си през няколко държави.

По информация на АП машините вече са били над израелска територия, когато въобще по тях е бил открит огън.