Бунтовници са установили контрол върху военновъздушната база „Тафтаназ”, най-голямата в северната част на страната след дни на ожесточени сблъсъци, съобщава базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, цитирана от АФП.

„Битката за военното летище Тафтаназ приключи тази сутрин и базата е изцяло в ръцете на бунтовниците”, разказва пред агенцията директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

„Това е най-голямата превземана военна база от началото на бунта”, преди 22 месеца, уточнява сирийския експерт.

В досегашните си офанзиви бунтовниците успяха да отнемат от правителствените войски летището „Хамдан” в близост до иракската граница и военновъздушната база „Мажр ал-Султан” в провинция Дамаск.

Щурмът срещу база „Тафтаназ” бил воден от ислямистките групировки „Фронт Ал-Нусра”, „Ахрар ал-Шам” и други въоръжени бунтовнически формирования, уточняват от Обсерваторията.

Бунтовниците са иззели няколко превозни средства с военно предназначение, както иголям склад с муниции.

Правителствените войски са понесли тежки загуби преди да се оттеглят от позициите си, но са успели да евакуират 60-те бойни хеликоптера, базирани в Тафтаназ, оставяйки зад себе си двадесетина машини, които не са в годно състояние.