Джабер Албакр – сириецът, планирал атентат в Берлин, който беше задържан, а след това се самоуби в килията си, се е радикализирал след своето пристигане в Германия, твърди брата на заподозрения, цитиран от сп. „Шпигел“.

Аля Албакр, който живее в Сирия, казал по телефона, че имам в Берлин радикализирал брат му и го подучил да се върне в родината си да се сражава.

През септември 2015 г., седем месеца след получаването на бежански статут в Германия, Джабер се върнал в Сирия и се присъединил към групировката „Ислямска държава“ в град Ракка.

Ако тези сведения се потвърдят, това ще е знак за голям пропуск на германските служби за сигурност, които трябва да следят за потенциални джихадисти сред 900-те хиляди кандидати за убежище в страната, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира източници от тези служби, според които Джабер Албакр е бил няколко месеца в Турция това лято.

Смъртта на 22-годишния сириец, в чийто апартамент бяха намерени килограм и половина експлозиви, затруднява разследването на схемата, по която се е осъществила неговата радикализация, коментира говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.