46-годишна медицинска сестра почина, след като яде тортелини в италиански ресторант в Германия. Нейна приятелка също хапва от тестения специалитет, но тя за щастие се възстановява след повръщане.
Най-малко четирима други клиенти се оплакават от гадене след хранене в същата пицария в Бавария. Те също са яли тортелини - но в различни дни, посочва „Билд“.
Според изданието „синдромът на пържения ориз” може да е причината за смъртта на медицинската сестра Андреа А. и оплакванията на останалите гости.
Това хранително отравяне се причинява от бактерията Bacillus cereus, която се среща особено в храни, съдържащи скорбяла - като ориз и тестени изделия, когато се оставят неохладени с часове или дни, а след това се сервират за изяждане.
По информация на „Билд“ точно тази токсична бактерия е открита в тортелините от пицарията.
„Синдромът на пържения ориз“ става известен предимно чрез социалните мрежи. 20-годишен студентът от Белгия издъхва, след като изяжда спагети, сварени пет дни по-рано и оставени извън хладилника.
При стайна температура пастата е идеална среда за размножаване на бактерията, наречена Bacillus cereus.
Тя предизвиква хранително отравяне и е широко разпространена по целия свят, образува спори и може да оцелее дълго време.
Среща се особено често при варен ориз, поради което хранителното отравяне, причинено от бактерията, се нарича още „синдром на пържения ориз“.
Други храни като варени картофи или месо също могат да бъдат засегнати.
„Bacillus cereus може лесно да се прехвърли в храната чрез замърсяване със съдържащи спори почвени частици или прах“, коментира Федералният институт за оценка на риска (BfR) в Германия.
Обикновено бактериалните патогени се унищожават чрез нагряване. Bacillus cereus обаче образува спори, които са много устойчиви на топлина.
Ако пастата се съхранява на стайна температура, спорите могат да се активират, да се размножат и да произведат токсини. Те могат да предизвикат остри заболявания на стомашно-чревния тракт.