В „Ютюб” се появи видеозапис, в който мъж твърди, че е синът на убития заварен брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-нам. Той казва, че е добре и в момента се намира на безопасно място с майка си и сестра си, предаде Асошиейтед прес.

Ким Чен-нам беше убит от две жени на летището в малайзийската столица на 13 февруари. Зад смъртта му стои хипотезата, че е замесен лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, който така е елиминирал потенциален съперник за властта. Впоследствие се появиха опасения за безопасността на 21-годишния син на Ким Чен-нам - Ким Хан-сол, който в интервю за финландска телевизия през 2012 г. нарече чичо си диктатор.

"Казвам се Ким Хан-сол и съм от Северна Корея, от семейство Ким", казва мъжът на английски в продължаващия 40 секунди клип, публикуван в „Ютюб” днес. "Баща ми беше убит преди няколко дни. Сега съм с майка ми и сестра ми. Надяваме се нещата скоро да се оправят", допълва той.

Висш служител от южнокорейската Национална служба за разузнаване потвърди, че човекът от видеото е синът на Ким Чен-нам - Ким Хан-сол.

Младежът в клипа държи черен севернокорейски служебен паспорт и го отваря. Данните вътре са скрити, но се вижда държавен печат на Северна Корея и ред от текст на английски, в който се казва, че валидността на паспорта е удължена. Северна Корея издава служебни паспорти на правителствени представители, посочва Ройтерс.

Клипът е качен онлайн от неизвестна организация, наречена "Чолима сивил дифенс". На сайта си тя посочва, че миналия месец е отговорила на "спешната молба" на трима членове на семейството на Ким Чен-нам и ги е преместила на сигурно място. Организация благодари на правителствата на Холандия, Китай, САЩ и неназована четвърта държава за оказаното хуманитарно съдействие за гарантиране на сигурността на семейството.

Южнокорейското министрество на националното обединение заяви, че не му е известна организацията "Чолима".

Ким Хан-сол е син на Ким Чен-нам от втората му съпруга, с която той живеел в китайската територия Макао под закрилата на Пекин, след като преди няколко години семейството заминало в изгнание.

На фона на разследването на убийството се разгръща и сериозен дипломатически скандал между Малайзия и Северна Корея.