Федералното дело за незаконно придобиване на оръжие на Хънтър Байдън, синът на американския президент Джо Байдън, докато е употребявал наркотици, започва в щата в Делауеър. Така Хънтър ще се превърне в първото дете на действащ президент, подсъдимо по наказателно дело, предаде Ройтерс.

Според прокурорите 54-годишният Хънтър е излъгал, че не употребява наркотици, във формулярите за кандидатстване при купуването на пистолет през 2018 година.

Ако бъде признат за виновен по трите федерални обвинения, той е заплашен от до 25 години затвор в дело, което ще започне днес, 3 юни, с подбор на съдебни заседатели.

Хънтър не се е признал за виновен по обвиненията срещу него.

Процесът се провежда в момент, в който баща му – Джо Байдън,  води кампания за преизбиране.

В какво обвиняват Хънтър Байдън?

Хънтър е изправен пред 3 федерални обвинения по делото: 2 обвинения в даване на неверни показания и едно обвинение в незаконно притежание на оръжие.

Всички обвинения са свързани с покупката му на револвер в оръжеен магазин в Делауеър през октомври 2018 г., който той е държал около 11 дни.

Хънтър е обвинен, че невярно е твърдял в попълнен от него документ, че не употребява наркотици и не е зависим, когато е закупил револвер Colt Cobra Special през октомври 2018 г. Според американските закони всеки, който иска да закупи оръжие, е длъжен да попълни такова заявление.

Впоследствие обаче Хънтър призна, че по това време се е борил със зависимостта си към крек кокаин.

Пистолетът е изхвърлен и открит в магазин за хранителни стоки в Делауеър, което предизвиква разследването.

Какви са доказателствата по делото?

За да осъдят Хънтър, прокурорите ще трябва да убедят съдебните заседатели, че той съзнателно е подал невярна информация във формуляра, за да измами магазина, който му е продал пистолета.

Освен това те ще трябва да докажат, че той е употребявал наркотици или е бил пристрастен към тях и е придобил пистолета въпреки това.

Окръжният съдия на САЩ - Мерилин Норейка, вече постанови, че адвокатите на защитата не могат да твърдят, че обвинението може да получи осъдителна присъда само като докаже, че Хънтър е употребявал наркотици в деня, в който е купил оръжието.

Вместо това по време на предварителното изслушване съдията се съгласи с аргумента на прокурорите, че те трябва да докажат само, че „незаконната употреба е настъпила достатъчно скоро, за да се посочи, че лицето е участвало активно в такова поведение“.

Прокурорите ще могат да се позоват на показанията на свидетели, сред които и бившата съпруга на Хънтър, мемоарите му от 2021 г., в които той подробно описва зависимостта си от наркотици, както и на негови лични текстови съобщения и разговори.

Макар че самият Хънтър не коментира процеса, юридическите документи, подадени от адвокатите му, показват, че те пък ще се съсредоточат върху това доколко той е осъзнавал зависимостта си в края на покупката на пистолета, както и върху качеството на самите доказателства.

Може ли той да влезе в затвора, ако бъде осъден?