Главоболие, възпалено гърло и хрема са най-често съобщаваните симптоми, свързани с индийския вариант на коронавируса, сочи ново изследване във Великобритания.

Страната трябваше да отмени напълно локдауна на 21 юни. Заради резкия ръст на новозаразените обаче редица експерти призоваха за пауза в разхлабването на ограниченията. Средният брой положителни проби на седмична база е скочил с близо 50% за последните 7 дни. Причината е "Делта" вариантът на коронавируса, който вече е доминантен на Острова.

При по-младите хора той може да се почувства по-скоро като лоша настинка, обясняват лекарите. Въпреки че не протича много зле при тях, те биха могли да бъдат заразни и да изложат на риск живота на други хора, пише Би Би Си.

Класическите симптоми на COVID-19, за които хората трябва да внимават, са:

- кашлица;

- висока температура;

- загуба на мирис или вкус.

Въз основа на новите данни от проучването експертите обясняват, че те вече са по-рядко срещани. Промяната изглежда е свързана именно с навлизането на „Делта“ варианта, първоначално установен в Индия, а сега представляващ 90% от случаите на коронавирус на Острова.

Треската остава често срещана като симптом, но загубата на обоняние вече не се проявява в топ 10 на симптомите, казват лекарите.

Дали е настинка, или коронавирус?

  • Умора и отпадналост

Хората може да си помислят, че са „пипнали“ някаква сезонна настинка и да продължат да се срещат с много хора и така да разпространяват вируса. Експертите обясняват, че това до голяма степен задълбочава проблема. Въпреки че усещането може да е като за лоша настинка и за отпадналост, при такива случаи хората трябва да стоят вкъщи и да си направят тест за коронавирус.

  • Мускулни болки

Изследванията на повече от милион души в Англия, когато британският вариант беше доминиращ, откриха широк спектър от допълнителни симптоми, свързани с COVID-19. Втрисане, загуба на апетит, главоболие и мускулни болки бяха най-често свързани с заразяването заедно с класическите симптоми.

Здравните власти поясняват, че има и други симптоми, които обаче не означават непременно коронавирус и не са причина задължително да се направи тест. Въпреки това обаче, ако човек се притеснява за здравето си, трябва да потърси медицинска помощ.