Гърция се спаси от банкрут, след като частните кредитори се съгласиха да отпишат половината от гръцкия външен дълг.

Сделката бе договорена след тежки, няколкомесечни преговори. До 22 часа снощи, се водеха разговори с отделните банки за параметрите на споразумението. Става въпрос за банки и финансови институции, които са кредитирали гръцката държава, закупувайки облигации с надеждата при падежа да получат съответната лихва.

Тъй като Атина не може да върне в пълен размер тези пари, се стигна до идеята за частично опрощаване на дълга, тоест не само европейските партньори на Гърция - държавите от Еврозоната - да помагат на закъсалата държава, а и частните кредитори.

Частните кредитори не удържаха фронта

Малка част от притежателите на гръцки ценни книжа, които държат облигации за 29 милиарда евро, отказват да се присъединят доброволно към сделката. Те ще го направят по принуда, тъй като при поне 75% съгласие се задейства клаузата за колективно действие. Гръцкият външен дълг възлиза на 360 милиарда, над 200 милиарда от които е към частни институции.

„Впечатляващата сделка с участието на частния сектор даде прекрасни резултати. Ние отписваме 107 милиарда евро от дълга, това наистина е исторически ден и за парламента, и за народа, и за националната икономика,” заяви финансовият министър Евангелос Венизелос.

Доброволното участие на частните кредитори ще достигна 95,7 на сто и ще бъдат отписани около 100 вместо очакваните 107 милиарда. Новината предизвика огромно облекчение в Атина, но недоволни от правителството не липсват.

След успешната сделка с частните кредитори, европейските партньори на Гърция ще отпуснат обещания нов заем от 130 милиарда евро, а председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер призова Международния валутен фонд също да даде своя принос в помощта за Гърция.

Облаците над еврозоната се разсейват

Реакциите от днес са с чувство на радост и облекчение. Външният министър на Германия, страната която дава най-много пари за спасителния фонд и която предизвиква най-яростни коментари в Гърция, каза, че има основания за оптимизъм. Гидо Вестервеле предупреди обаче, че още е рано да се бие отбой.

В същото време финансовите анализатори във Франкфурт направо прогнозираха, че до шест месеца кризата може да се върне на изходна позиция, ако Гърция не изпълнява поетите ангажименти.

Рискът от криза в еврозоната засега е предотвратен, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Тя не е песимистично настроена относно шансовете на плана за спасяване на Гърция. „Пролетта е навсякъде", образно се изрази Лагард.