Ново масово избиване на мирни граждани в Украйна. Над 40 души загинаха на гарата в Краматорск в Донбас, след като на перона се взривиха две ракети. Москва отрича да е замесена.

Близо 4000 души са чакали влак, за да се евакуират. Краматорск е последният голям град в Донбас под контрола на украинската армия.

Снимка: Getty Images

Ударът е нанесен с ракети „Точка-У“. Това е система, която не се отличава с голяма точност, но има огромна поразяваща мощ.

Руското командване обяви, че не използва такива ракети във войната, но те са на воъръжение и в украинската армия, и в частите на сепаратистите от Донецката република.

А в района на Киев се разкриват нови ужасяващи престъпления на руската армия.

„Те извършиха всичко това. Не можем да си го обясним. Разграбиха всичко. Всичко ценно отнесоха. Заплашваха хората, даже стреляха по тях. И това не е лъжа, самата истина е“, казва местната жителка Любов Хоменко от село Андреевка, Киевска област, Украйна.

В интервю за британската телевизия „СкайНюз“ началникът на пресслужбата на руския президент отхвърли възможността Международният наказателен съд да разследва военните престъпления в Украйна, тъй като Москва не признава неговата легитимност. Дмитрий Песков потвърди, че Русия дава много жертви в тази война.

„Имаме значителни загуби на жива сила. И това е огромна трагедия за нас“, заяви Песков.

В израз на солидарност с Украйна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и първият дипломат на Съюза Жозеп Борел отпътуваха за Киев, за да се срещнат с президента Володимир Зеленски. 

Мястото на срещата се пази в тайна от съображения за сигурност.Публикувани бяха обаче снимки на двамата на гарата в полския град Пшемисъл, откъдето отпътуваха за Украйна.

Преди срещата двамата посетиха Буча, където цивилните жертви на руската агресия са над 300. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!