По данни на наблюдатели и експерти, силите на президента Башар Асад са убили повече сирийци в сравнение с екстремистите от „Ислямска държава” през 2015г. Това предаде американският вестник „Вашингтон поуст”.

Според Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП) между януари и юли войската на Асад, заедно с проправителствени групировки, са убили 7, 894 души. За същия период ислямистите от „Ислямска държава” са убили 1,131 души. Смята се, че само за един ден през последния месец, са загинали над 100 човека във въздушен удар на правителствената войска. Атаката е ударила жилищната зона Доума – едно от предградията на Дамаск.

„Никое човешко същество не бива да преживява това, което ни причинява Асад”, коментира един от свидетелите на атаката Хасан Такулдин.

Правителствените сили са виновни за много повече от общо 250 000 хиляди жертви от „Ислямска държава” от началото на четиригодишния конфликт. Според експерти насилието, което силите на Асад използват е провокирало и насилието, използвано на „Ислямска държава” и на други екстремистки организации, и е принудило милиони сирийци да се отправят към съседните на Сирия държави и Европа.

„За цялата бруталност на „Ислямска държава” не можем да забравим, че режима на Асад е основната причина за смъртта и разрухата, които царуват в Сирия от 2011 г. насам”, коментира анализаторът на Близкия изток от „Международния институт за стратегически изследвания” Емиле Хокайем. „Няма да можем да прекратим конфликта, ако не намерим начин да разрешим този аспект от бойните действия, а светът все още не е направим това”, допълни още експертът.

Конфликтът в Сирия започна през 2011 г., заради жестокостта, с която режимът на Асад отговори на мирните протести срещу него. „Ислямска държава” предизвика световното внимание през миналата година, след като „се развилняха” из Сирия и Ирак. След като медийното внимание се концентрира върху жестокостите на групировката, силите на Асад продължиха да опустошават цели квартали и животите на хората, които са ги обитавали.

Експертите твърдят, че досега сирийският президент винаги е разчитал на въздушните си сили, тъй като армията му страда от напредването на бунтовническите групировки. В момента Асад контролира по-малко от половината територия на страната, въпреки че никоя от екстремистките групи не притежава въздушни сили.

Според защитниците на човешки права щетите от този тип удари се равняват на военни престъпления. По данни на Сирийската обсерватория за човешки права само за десетдневен период през август, бомбардировките са убили или ранили около 1300 души в Дума и околните ѝ области.

Със загубата на територии правителствените сили засилват броя на въздушните си атаки. Само за юли СОЧП документира почти 7000 въздушни атаки от правителствените сили – това е най-големите стойности от началото на конфликта.

„Много сирийци все още смятат Асад за най-големия престъпник и за техен личен най-голям враг”, коментира Хасан Хасан, сирийски анализатор. „Това означава, че всяка инициатива, включително тези на американците, е обречена да се провали, ако бунтовниците и обикновените сирийци ги приемат като ненужно отклоняване от борбата срещу режима на Асад”, допълни още Хасан.