Силно земетресение бе усетено в столицата на Мексико и стотици хора излязоха по улиците, предупредени малко преди труса от алармите в града, предадоха осведомителните агенции. 

Първоначално Геофизическият институт на САЩ съобщи за магнитуд от 7,7, но после коригира оценката си на 7,4.

Мексиканският сеизмологичен център съобщава за магнитуд от 7,1. Земетресения от такава мощ могат да бъдат опустошителни, отбелязват информационните агенции.

Очевидци казаха за Ройтерс, че засега няма данни за пострадали хора и материални щети.

Снимка: Ройтерс

Епицентърът е бил в морето, на 23 километра югоизточно от град Крусесита в южния щат Оахака на Тихоокеанското крайбрежие на Мексико.

Американският тихоокеански център съобщи, че след мощният трус има опасност от цунами за тихоокеанското крайбрежие на Мексико, Гватемала, Салвадор и Хондурас, предаде Франс прес.

Страната се намира в един от най-земетръсните райони в света, където се събират три тектонични плочи. Столицата на страната е особено уязвима на земни трусове, защото е изградена върху дъното на пресъхнало древно езеро.

Снимка: Ройтерс

Към момента няма данни за пострадали български граждани. По информация на българското посолство в Мексико става дума за няколко труса с различен магнитуд - между 3,8 и 7,5 по Рихтер. Епицентърът е на около 800-900 км от столицата, съобщават от МВнР.

От мисията ни прозвъняват българските граждани, които живеят близо до епицентъра на земетресението. Дипломатите ни са в готовност да окажат съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с посолството в Мексико на следните телефони: +52 55 55963283; +52 55 55963295; +521 55 97071517.