Унгарският министър на външните работи и на външната търговия Петер Сиярто съобщи, че е получил уверението от своите български колеги, че страната му ще продължава да получава руска газ. 

„Аз лично разговарях с представителите на „Газпром", както и с моя български колега. „Газпром" е заплатил на България транзитната такса за газ. Няма никакви спорове между „Газпром" и България относно транспортирането на газ. По този начин снабдяването на Унгария с газ продължава да бъде сигурно", каза Сиярто, цитиран от „Дейли Нюз Хънгъри“.

Дипломатът съобщи, че „всеки ден от Турция, през България и Сърбия в Унгария влизат безпроблемно 10 млн. куб. м. природен газ, така както е договорено с руския доставчик“. Сиярто поясни, че Унгария получава всеки ден руска газ и от Австрия (14 млн. куб. м.) и от Словакия (6–9 млн. куб. м.).

„Няма проблеми и с доставката на руска газ през петролопровода „Приятелство“, през който Унгария от Русия получава ежедневно между 19 000 и 20 000 тона гориво. Унгарският външен министър съобщи, че страната му няма да въвежда никакви други европейски рестриктивни мерки в областта на енергетиката, които може да застрашат сигурността при доставката на енергийни продукти, както на Унгария, така и някоя друга европейска държава.

Повод за изказването на Сиярто, по думите му, са „фалшиви новини“, според които енергийните доставки за Унгария през България са застрашени заради спор между София и „Газпром“.

Според Сиярто опозиционния „Ляв блок“ иска да постави Унгария в риск и затова свидетелстват и призивите за доставки на оръжие за Украйна. Унгарският външен министър е категоричен, че  позицията на Будапеща е да няма оръжейни доставки за Киев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!