Сидни вече посрещна Новата година. Най-многолюдният австралийски град отбеляза началото на 2021 г. в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) на 31 декември.

Снимка: EPA

Прочутата новогодишна заря в местния залив се състоя почти без публика заради рестрикциите, след като наскоро в северната част на града бе открито огнище на коронавирус с около 150 случая.

Снимка: EPA

Властите призоваха хората да си останат по домовете и да гледат фойерверките по телевизията.

Въпреки това някои предпочетоха да излязат навън.

Снимка: Reuters

Телени огради и полиция пазят от посетители пристанището, където обикновено се събира тълпа от над 1 милион души на Нова година.

Снимка: Reuters

Ето как е изглеждал градът на 31 декември 2019 г. и как изглежда сега: 

Снимка: Reuters

Всеки, който се опита да отиде на пристанището в Сидни, за да гледа новогодишната заря, рискува да бъде глобен с 1000 австралийски долара (770 щатски долара), съобщи ДПА.

Снимка: Reuters

Тази година пиротехническото шоу е по-скромно от обичайното.

Снимка: EPA

Новата 2021 г. вече дойде и на други места на планетата. Първи я посрещнаха Тихоокеански острови, предаде Франс прес.

2021 г. настъпи първо в Кирибати и Самоа - малки тихоокеански острови - в 10 ч. по Гринуич (12 ч. българско време) на 31 декември. За сметка на това необитаваните острови Хауланд и Бейкър, американски територии също в Пасифика, ще посрещнат 2021 г. с цели 26 часа по-късно.

Новата година настъпи в Нова Зеландия в 11 ч. по Гринуич (13 ч. българско време) на 31 декември. Изолираната островна страна на практика овладя коронавирусната епидемия на своя територия и нейните жители могат да празнуват без почти никакви ограничителни мерки.

Едни от първите, посрещнали новата година, са жителите на най-големия новозеландски град – Окланд. 5-минутни разноцветни фойерверки осветиха небето над 328-метровата местна телекомуникационна кула.

Спектакълът можеше да се наблюдава от пристанището и крайбрежната алея.

Снимка: EPA

Вратите на китайския Дисниленд също бяха отворени за посетители. Атракционният парк в Шанхай ги зарадва с магическо светлинно и музикално шоу, изпълнено цели два пъти.

А в Колумбия властите предотвратиха трафик на бира за нелегално парти. Любопитното е, че напитките са превозвани в линейка, която също беше конфискувана.

Отиващата си 2020 г. премина под знака на пандемията от новия коронавирус, която причини смъртта на над 1,8 милиона души. В резултат новогодишните тържества ще бъдат много по-скромни, без традиционните струпвания на многохилядни множества, като повечето хора ще посрещнат Новата година у дома.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!