Германският канцлер Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат догодина, съобщи Си Ен Ен, като се позова на високопоставен политик от Християндемократическата партия.

„Тя е абсолютно решена да допринесе за подсилването на международния либерален ред. В същото време, ние не си представяме германския канцлер като последния останал в битката”, заяви пред американската телевизия Норберт Рьотген в отговор на въпрос за позицията на Германия след брекзита и избирането на Доналд Тръмп за американски президент.

Политикът от ХДС нарече Меркел „крайъгълен камък в концепцията за Запада като глобален играч” и подчерта, че тази концепция не може да зависи само от един човек.

По думите на Рьотген, в настоящата ситуация остава важно сътрудничеството със САЩ. В тази връзка, той предложи съвместната работа да продължи и след влизането на Тръмп в Белия дом.

Изборите за Бундестаг ще се проведат през септември 2017 г. Меркел е на власт от 2005 г. Тя управляваше последователно в коалиция с Германската социалдемократическа партия от 2005 до 2009 г., със Свободната демократическа партия от 2009 до 2013 и отново в коалиция със социалдемократите от 2013 г. насам.

Мигрантската криза през последните две години обаче значително разклати позициите й у дома и по света. Така вътре в ЕС набират скорост популистки, националистически и консервативни формации, а вътре в самата бундесрепублика движението ПЕГИДА и партията „Алтернатива за Германия” стават видима част от политическия пейзаж.