Китайският президент Си Дзинпин заяви в новогодишно поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че има готовност заедно с него да полага и занапред усилия, насочени към "укрепване на политическото и стратегическото доверие" между двете държави.

Лидерът на Китай изтъква по-специално стремежа на страната си да развива стратегическа координация с Русия на международната арена и отбелязва първоначалните успехи в обвързването на пекинската инициатива "Един пояс, един път" с Евразийската икономическа общност. Си Дзинпин откроява трайния напредък в работата по ключови съвместни проекти с Русия в иновациите, селското стопанство и медийната сфера.

В поздравително послание до президента на Китай Путин подчерта по-рано успехите в развитието на руско-китайските отношения, постигнати през отминаващата година в сфери като външнополитическото взаимодействие, науката, техниката, културата и хуманитарната дейност. Той потвърди готовността за по-нататъшна обща работа с цел засилване на всеобхватното доверително партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай.

Поздравителни послания си размениха днес също китайският премиер Ли Къцян и министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, които дадоха висока оценка за развитието на двустранното сътрудничество.

По материали на БТА