Руското посолство в Швейцария обяви, че е изпратило нота до швейцарското външно министерство, в която е изразило недоумение по повод приближаването на швейцарски изтребител до самолет на Специалния летателен отряд "Русия" и е поискало разяснение по случая, предаде ТАСС.

"Във връзка с приближаването на изтребителя до руския самолет беше изпратена нота до Федералния департамент на външните работи, в която беше изразено недоумение и искане за разяснение, тъй като разрешението за прелитането е било получено предварително", заявяват от посолството.

Самолет на Специалния летателен отряд "Русия", отправил се на 18 ноември за перуанската столица за среща на върха на АТИС, е бил пресрещнат от изтребител на военновъздушните сили на Швейцария във въздушното пространство на тази страна и съпроводен до границата с Франция. Сред пътниците в руския "Ил-96-300" е имало членове на делегация на руския президент Владимир Путин, а също придружаващи лица и журналисти.

Пътниците в руския самолет са забелязали швейцарския изтребител, който е летял успоредно с него с неголяма скорост.

Приближаването на военния самолет е предизвикало вълнение в пътническия салон. Екипажът е побързал да успокои пътниците, като ги е уверил, че подобно съпровождане е редовна практика на някои места.