Швейцария гласува тази неделя на референдум за това дали да приведе законите за оръжията в страната в съответствие със законодателството на ЕС, съобщава АФП. Искането от Европейския съюз швейцарците да затегнат законите си за оръжията, предизвика рядък национален дебат за притежаването на огнестрелно оръжие в богатата алпийска държава.

 

Швейцария не е член на ЕС, но е част от Шенгенското пространство. След терористичните нападения във Франция Европейският съюз наложи нови ограничения върху автоматичните и полуавтоматичните оръжия. Въпреки че правителството предупреди, че новото законодателство е от решаващо значение за оставането на страната в Шенген, предложението предизвика ожесточен отпор сред някои кръгове в страната.

Швейцарците са горди със своите регулации по отношение на оръжието. В момента има около 2,3 милиона огнестрелни оръжия в цивилните граждани или почти три на всеки 10 жители. Това поставя Швейцария на 16 място по притежание на оръжие в света. Очаква се обаче реформата на оръжейния закон да получи подкрепата на 65% от гласоподавателите.