Правителството на Швейцария предложи проект на закон за ограничаване на имиграцията от Европейския съюз след референдума, произведен през февруари 2014 г., който породи полемика между Берн и Брюксел, предадоха световните агенции.

Преди година швейцарците гласуваха за налагане на квоти върху имиграцията от ЕС, което може да доведе до прекратяване на споразумение, позволяващо свободното движение на хора между страните членки на блока и Швейцария.

След допитването правителството има срок от три години, за да приеме съответен закон.

При предлагането на проекта за ограничаване на имиграцията от ЕС правителството на Швейцария подчерта, че ще се стреми към разговори с Брюксел, за да не бъдат нарушени двустранните договори, в това число и този за свободното движение на хора.

Правителството планира да установи годишни лимити върху боря на чужденците, които ще имат правото да идват в Швейцария, поясни президентката на страната Симонета Сомаруга, без да навлиза в повече подробности.

Работодателите ще бъдат задължени да отдават предимство на швейцарските граждани при наемане на нови работници, се казва в проекта. Предвиждат се изключения за някои сектори, вакантните места в които се запълват трудно.

Срещу референдума миналата година се обявиха швейцарските банки, фармацевтичните компании и други икономически отрасли, които разчитат много на квалифицирани чужди работници от Европейския съюз.

Всяка година в Швейцария се установяват 80 000 души, повечето от които от страни от ЕС.