Новият шведски министър на образованието Лина Акселсон Килблом стана днес първата транссексуална, член на правителството на скандинавската страна, предаде Франс прес.

Петдесет и една годишната бивша директорка на училище и юрист стана днес министърка на образованието в новото социалдемократическо правителство на премиерката Магдалена Андершон, която стана първата жена, заемала премиерския пост в скандинавската страна.

В публикувана през 2015 г. книга Килблом разказва за живота си като момиче в момчешко тяло и как си е направила операция за смяна на пола на 25-годишна възраст. "Трансхората винаги са съществували, винаги ще съществуват и вече не ни е срам. Ние сме новото нормално", написа тя през 2018 г. в статия, публикувана на сайта на Шведската телевизия.

Снимка: EPA

Разведена и майка на две осиновени деца, нейният портфейл включва началните и средните училища, а досегашната министърка на образованието Анна Екстрьом поема висшето образование.

През октомври миналата година в Белгия Петра де Сутер стана първата транссексуална, получила министерски пост в Европа.

През 2016 г. Одри Тан влезе в правителството на Тайван като първия открито транссексуален министър в света.

Магдалена Андершон представи днес новото правителство на малцинството, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че в него има много малко промени в сравнение с предишния кабинет.

Андершон, която беше министърка на финансите в предишното правителство, ще бъде наследена на този пост от Микаел Дамберг. Той беше министър на вътрешните работи в предишното правителство.

Министрите на външните работи и на отбраната, Ан Линде и Петер Хултквист, си запазиха поста. Магдалена Андершон, лидер на Шведската социалдемократическа работническа партия, беше избрана вчера за премиер от парламента за втори път в рамките на по-малко от една седмица.

Тя вече беше избрана за премиер в сряда, но подаде оставка броени часове по-късно още същия ден, след като по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите, Партията на зелените, оттегли подкрепата си за нея заради изгубен вот за бюджета.

Също на 24 ноември парламентът прие бюджета, предложен от опозицията, включително дясната популистка партия Шведски демократи, която води началото си от неонацистко движение.

В предишното правителство представители на Партията на зелените бяха министри на околната среда и на културата. Сега двете министерства бяха оглавени съответно от социалдемократите Аника Страндхел и Жанет Густафсдотер.

По-рано тази година Магдалена Андершон наследи Стефан Льовен последователно като лидер на социалдемократите и премиер. Тя официално ще встъпи в длъжност след аудиенция при крал Карл Шестнайсети Густав по-късно днес.