Двама британски депутати временно се оттеглиха от постовете си след шумен корупционен скандал. Журналисти под прикритие ги вкараха в схема за търговия с влияние.

5000 британски лири за ден работа. Такава заплата си определи бившият британски министър Джак Стро и настоящ депутат от левицата в разговор с журналисти под прикритие. Те поискали помощта му да лобира за несъществуваща китайска компания.

Стро се похвалил, че вече помагал за промяна на европейски закони за скромните 60 000 лири годишно.

Консерваторите, се оказа, че взимат по-скъпо. За същия ангажимент, но за половин ден работа депутатът от торите - Малкълм Рифкинд поиска между 5000 и 8000 лири. Високата цена може да се обясни и с факта, че бившият топдипломат има и рицарско звание.

„Трябва пълно разследване на този случай, но аз вярвам, че трябва да отидем и по-далеч. Кандидат-депутатите на лейбъристите няма да имат право да заемат директорски позиции или постове като консултанти, докато са в парламента. Днес писах писмо на Дейвид Камерън и го помолих да стори същото. Защото въпросът с втората работа на депутатите трябва да се реши веднъж завинаги”, категоричен бе лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд.

И Рифкинд, и Стро са със спрени депутатски права до изясняване на случая. Скандалът е добре дошъл за Партията на независимостта на Найджъл Фараж, която не спира да набира популярност и се очаква да предизвика фурор на изборите на 7 май.