Ще намерят ли лидерите общо решение по темата "Миграция"? След мини срещата в Брюксел политиците сближиха позиции, но само по някои теми.

Лидерите подкрепят укрепването на външните граници и транзитни лагери за мигранти. Спорът все още е за разпределянето на мигрантите в ЕС.

Председателят на Европарламента поиска да бъде "затворен" пътят през Средиземно море.

Досега се говореше за мигрантска криза, вчера някои евролидери я нарекоха политическа, а редица европейски медии видяха дори признаци на истерия преди срещата в Брюксел. На този фон днешните коментари подсказват по-скоро за успокояване на страстите.

Очевидно диалог е възможен за това как да се работи със страните откъдето идва мигрантският поток, както и за опазването на външните граници на съюза. Компромис обаче изглежда невъзможен по въпроса за преразпределянето на мигранти.

От дни кораб на германската неправителствена организация "Лайфлайн" е във водите на Средиземно море. Италия и Малта отказват да го приемат. С него пътуват над 200 мигранти, спасени при опит да пристигнат в Европа.

Това е вторият подобен случай за седмица. Докато се чака решение, европейските лидери се опитаха да постигнат консенсус за мигрантите в Брюксел.

Изправени сме пред огромна дилема и тя е дали искаме европейски решения на един европейски проблем, или смятаме, че всяка страна трябва да решава проблема сама, каквато е идеята на някои държави членки.

Италия изненада с нов план от 10 предложения. Сред тях са пълна отмяна на Дъблинския регламент и изграждане на "сигурни пристанища" в Средиземно море.

"Всички сме съгласни, че трябва да ограничим нелегалната миграция, че трябва да защитим границите си и че всички сме отговорни по всички теми", коментира германският канцлер Ангела Меркел.

Турция ще получи парите по втория транш по споразумението за бежанците. Ще има още финансова помощ и за Либия.

„Държавите членки трябва да отделят повече средства за проекти с държавите на произход или транзитни страни, за да се справят с миграционните потоци”, посочи Федерика Могерини, върховен комисар на ЕС по външната политика.

Председателят на европарламента Антонио Таяни пък поиска пътят през Средиземно море да бъде напълно затворен.

Докато политиците търсят решения, през почивните дни испанските власти спасиха над 1000 мигранти в района на Гибралтар.

Европейският съвет в Брюксел започва в четвъртък. На него ще присъстват всички евролидери - тези, които вчера бойкотираха - също.