Русия очаква САЩ да отговорят на предложенията ѝ за размяна на затворници, дни преди американският репортер Еван Гершкович да бъде изправен пред руския съд, предават руски държавни медии. Такова предложение обаче беше отправено и от САЩ към Русия в края на миналата 2023 г., но Москва го отхвърли.

Припомняме, че Гершкович, репортер на The Wall Street Journal, беше арестуван през март 2023 г. по обвинения в шпионаж, отхвърлени от семейството му, работодателя му и Белия дом в САЩ.

През февруари тази година президентът на Русия Владимир Путин заяви, че се водят преговори за размяна на затворници с участието на журналиста. Кремъл обаче не е предоставил никакви подробности за напредъка на преговорите, предаде АФП.

„Топката е в полето на Съединените щати, чакаме те да отговорят на идеите, които им бяха представени“, заяви Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи, цитиран от руските държавни медии.

„Те са добре известни на съответните части от администрацията на САЩ. Разбирам, че може би нещо в тези идеи не устройва американците. Това е техен проблем“, добави той.

Гершкович ще бъде изправен пред таен съдебен процес в град Екатерининбург на 26 юни и ако бъде признат за виновен, може да получи до 20 години затвор. 

Вашингтон обвинява Москва, че арестува свои граждани по неоснователни обвинения, за да ги използва като разменна монета за освобождаване на руснаци, осъдени в чужбина.

Сред другите американски граждани, задържани в Русия, е репортерката Алсу Курмашева, задържана миналата година за това, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“. Нейните работодатели определиха делото срещу нея като „политически мотивирано“.

Бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, който е в затвор в Русия от 2018 г. и излежава 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж, също настоява да бъде включен във всяка бъдеща размяна на затворници.