Сенатът на САЩ одобри законопроект, който може да доведе до пълната забрана на TikTok в Америка, предаде Ройтерс.

През март долната камара на американския Конгрес прие с огромно мнозинство законопроекта, който изисква китайската компания майка на приложението – ByteDance, или да продаде своя дял, или приложението да бъде блокирано в САЩ.

Сега законопроектът ще бъде предаден на президента на САЩ, Джо Байдън, който заяви, че ще го подпише веднага щом стигне до бюрото му.

Причината са нарастващите опасения, че през приложението китайското правителство има достъп до личните данни на американците.

„Години наред позволявахме на Китайската комунистическа партия да контролира едно от най-популярните приложения в Америка, което беше опасно непредвидливо. Новият закон ще задължи китайския му собственик да продаде приложението. Това е добър ход за Америка“, казва сенатор Марко Рубио, водещият републиканец в Комисията по разузнаване.

Компанията TikTok, която твърди, че не е споделяла и няма да споделя данни за американските потребители с китайското правителство заяви на служителите си, че ще се обърне към съда, за да се опита да оспори законопроекта.