Американският щат Орегон се готви за голям брой загинали в горските пожари, които изпепелиха огромни площи земя. Стихията продължава да бушува в няколко щата, а десетки хора се смятат за изчезнали.

Снимка: Reuters

„Готвим се за голям брой смъртни случаи въз основа на информацията, с която разполагаме и броя на унищожените сгради, каза на брифинг директора на службата за ивънредни ситуации в Орегон - Андрю Фелпс.

Снимка: Reuters

Губернаторът на щата Кейт Браун съобщи, че предварителни доклади от полицията показват, че има десетки изчезнали около Портланд.

А от ФБР уточниха, че съобщенията, че екстремисти са свързани с пожарите в Орегон не отговарят на истината и целят дезинформация. Бюрото призова населението на щата да помогне да бъде спряно разпространението на фалшивите новини, като се ползват само достоверни данни от официални източници.

Снимка: Reuters

Според губернатор Браун огънят в Орегон е на площ от над 404 000 хектара. Евакуирани са 40 000 жители. В районите, подлежащи на евакуация, живеят над 500 000 души. Телевизия Си Ен Ен съобщи вчера, че броят на загиналите в стихията е вече 24 души. Най-тежка е обстановката в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон.