Федералната криминална полиция в Германия е разкрила предполагаемо скривалище за оръжия на „Хамас“ в България, съобщава германското издание „Шпигел“.

До тази информация службите във Федералната република стигат след ареста на четирима мъже в германската столица Берлин и в холандския град Ротердам преди Коледа.  

Те са задържани по подозрение, че са подготвяли нападение срещу еврейски граждани и институции.

В телефона на един от тях разследващите са открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжия. Цифровите следи в снимките отвеждат криминалистите до място в Южна България.

По информация на „Шпигел“ оръжията са били заровени в в алуминиев куфар под дърво, а българската полиция вече е успяла да ги конфискува.

Твърди се, че мъжете са получили заповед от военното крило на „Хамас“ в Ливан да намерят подземен склад в Европа. Разследващите от Карлсруе смятат, че е трябвало да пренесат скритите там оръжия в Берлин, за да ги държат готови за евентуални терористични атаки.

Първоначално следователите подозирали, че оръжията са скрити в Полша, защото заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче не е ясно дали е имало и депо и в Полша.

При арестите през декември у четиримата мъже не са открити огнестрелни оръжия.