Скандален. Харизматичен. Конфликтен. Егоцентричен. Това са само част от епитетите, с които е описван американският президент Доналд Тръмп. Измина цяла година, откакто той пое този пост. За това време държавният глава се утвърди като една от най-противоречивите личности в историята на Съединените щати.

Между сериозното и комичното, между политиката и скандала – това е шоуто на Тръмп.

20 януари 2017 г., Доналд Тръмп официално стана 45-тият американски президент.

За изненада на мнозина, той успя не само да спечели номинацията на Републиканската партия, но и да надделее над сочената за фаворит представителка на демократите Хилъри Клинтън.

Снимка: Reuters

„Изборът на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати беше най-нестандартното събитие в западния политически живот от Втората световна война насам, коментира бившият министър на външните работи Соломон Паси.

Напрежението ескалира още през първите дни на Тръмп в Белия дом.

Хиляди хора излязоха на протести срещу новия президент.

Тръмп разгневи мнозина с решението си да извади Съединените щати от Парижкото климатично споразумение.

Освен това, той взе серия от мерки, искайки да намали броя на имигрантите.

Променило ли се е отношението на американците към чужденците?

Анелия Илиева от седем години живее и работи в Сан Франциско.

„Сан Франциско е един от най-либералните и разнообразни градове в САЩ и е много трудно да се усети промяна в отношението. Над 50 процента от населението на града е съставено от хора от различни националности… дори и тук, обаче, през последната година започнаха да се случват някои единични и изолирани прояви, при които отделни хора, да речем в градския транспорт или на други обществени места, намират за уместно да влязат в словесен конфликт с някой, който говори на чужд език или изглежда по малко по-различен начин”, обясни Анелия Илиева.

Според Иван Кънев, който също живее зад Океана, сериозен проблем е медийното внимание, на което се радват крайнодесните формации.

„Това, което Тръмп направи, е с изказванията си да подтикне медиите да дават повече ефирно време на тези групи. Те винаги са съществували и посланията им са едни и същи. 

Това, че има много голямо отразяване, легитимира допълнително съществуването и програмата на тези формации. Те вече не са маргинални герои с минимален отпечатък върху обществените процеси. Сега те са част от централните емисии новини.

Откакто Тръмп е в Белия дом, един въпрос измъчва милиони хора по цял свят – Как се стигна дотук?

„В историята на американските президенти, всеки път, когато имаме нова медийна технология, имаме и президент, който се превръща в неин господар. Примери за това са Рузвелт и радиото, Кенеди и телевизията, а сега имаме господар на туитовете”, коментира проф. Робърт Филипс, преподавател по политически науки в АУБ.

Тръмп често е определян като медиен продукт. Той обаче обяви война на традиционните медии.

Медиите зад Океана на свой ред не пестят критики. Всеки гаф на Тръмп веднага се превръща в център на вниманието.

Туитовете на Тръмп изправиха света и пред нова ядрена криза.

„Казах на Рекс Тилърсън, нашия прекрасен държавен секретар, че си губи времето, опитвайки се да преговаря с малкия ракетен човек”.

Севернокорейският лидер каза, че "ядреният бутон е постоянно на бюрото му". Може ли някой от неговия съсипан и уморен от глад режим да го информира, че и аз имам ядрен бутон, но моят е много по-голям и по-силен, а и работи”.

„Става въпрос за това кой е по-големият мъж. Става въпрос за неговото его. Той си казва: Някой е проявил неуважение и аз трябва да му отвърна”, обясни проф. Робърт Филипс.

Основният въпрос е дали някой ще се осмели да натисне ядрения бутон.

„Лично аз смятам, че това няма да стане. По-скоро ще се засилват способностите на двете страни, а и не само на тях, но очевидно и на всички държави, които разполагат с ядрено оръжие. И аз си мисля, че се връщаме обратно към времето на 80-те години, Студената война”, допълни Елена Поптодорова.

„Не се страхувам, че Тръмп може да започне война. Притеснявам се от инцидентно започване на конфликт. Напрежението е толкова високо, че всякакъв инцидент може да запали искрата и да започне мащабен конфликт. Също както се случи и през Първата световна война”, заяви още проф. Робърт Филипс.

„И двамата лидери имат много голяма изгода да кръстосват шпаги във виртуалното пространство, убеждавайки народите си, че само те са хората, които могат да предотвратят грозящата ги заплаха отвъд Тихия океан”, каза Иван Кънев.

Тръмп разбуни духовете и в Близкия изток, признавайки Ерусалим за столица на Израел.

„Решението за Ерусалим беше послание към неговите основни поддръжници. Много от тях са евангелистки християни и други консерватори. Те са силно обвързани с тази тема. По този начин Тръмп им направи нещо като евтин подарък. Освен това той казва: Хей, вижте, аз направих нещо, което никой преди мен не успя да направи”, заяви проф. Робърт Филипс.

„Това му спечели, между другото, подкрепа в много важни групи, важни съсловия в Съединените щати… той спечели на своя страна всички еврейски организации, които са със силно влияние в САЩ. Казано накратко, Ню Йорк е негов. Това означава и едно много силно финансиране на неговите кампании в бъдеще”, допълни бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

„Съединените щати се превърнаха от посредник между страните в конфликта в страна в конфликта. Това е съвършено нова ситуация, но като имаме предвид десетилетния неуспех на преговорите за мир може да се надяваме, че сега, при това разместване на пластовете, преговорите ще се окажат и по-успешни”, коментира Соломон Паси.

Тръмп обтегна отношенията си с Лондон и  Берлин.

Стигна се дотам, че посещението му в Обединеното кралство беше отменено заради опасения от масови протести.

Скандалите с участието на Тръмп са много, но един може да го извади от Белия дом. Става въпрос за предполагаемите му връзки с Русия. Намесил ли се е Кремъл в миналогодишните избори? Отговорът на този въпрос търси разследване, оглавено от специалния прокурор Робърт Мълър.

Снимка: Reuters

„Всеки ден в медийното пространство тук една част от хората коментират как Робърт Мълър е ударил на камък и с разследването му е свършено, защото няма никакви новини. Друга част от хората коментират как това, че няма новини, означава, че разследването е в заключителната си фаза и отстраняването на Тръмп предстои в най-близко бъдеще”, каза Анелия Илиева.

Всички скандали, в които е замесен Тръмп, се отразиха крайно негативно на неговия рейтинг.

Статистиката сочи, че той се радва на рекордно ниска подкрепа. В сравнение с неговите предшественици – Барак Обама и Джордж Буш-младши, първата му година в Белия дом изглежда като истински кошмар. Но дали наистина е така?

„Тръмп свърши възхитителна работа по отношение на запазването на своите основни поддръжници. В зависимост от това кое проучване гледате, между 30 и 35 процента от населението на страната стои твърдо зад него. Те наистина го харесват. Това, което той не успява да направи, е да премине тази граница от 30 – 35 процента”, коментира проф. Робърт Филипс.

Снимка: БГНЕС

Основният коз на Тръмп е неговата харизма на успешен бизнесмен.

Много хора са ентусиазирани от плана му за най-голямото намаление на данъци в американската история.

„Преобладаващото мнозинство от поддръжниците на президента не съжаляват и всъщност са доволни от усилията и прогреса му да осъществи предизборните си обещания”, каза още Анелия Илиева.

Експерти придават голямо значение на предстоящите избори за Конгреса.

Те ще покажат дали Републиканците ще запазят мнозинството си или демократите ще ги изместят. На карта са заложени всичките 435 места в Камарата на представителите и 33 от 100-те места в Сената. Изходът от вота може да се окаже решаващ за бъдещето на Тръмп.

„Ако се представи добре, ако републиканците си запазят контрола над Конгреса, тогава той ще има отлични шансове да бъде преизбран. Ако от друга страна се представи зле, или по-скоро се представи така, както всички очакват, тогава републиканците може да започнат да се отдръпват от него”, обясни проф. Робърт Филипс.

Изненадващо или не, редица експерти смятат, че Тръмп има реални шансове за втори мандат.

„Ако тези избори се провеждаха днес, вероятно  бих заложил на това, че той ще бъде преизбран, защото той има изключително добра тактика и умения да се бори в изборна ситуация”, смята Соломон Паси.

Дали Тръмп ще се пребори за втори мандат? Рано е да се каже. Въпреки това, преди дни той даде заявка да остане и след 2020 г. в Белия дом.

Със сигурност Тръмп още в първата си година остави ярка следа и в историята на Съединените щати, и на световната сцена. Втората година на Тръмп започва… А светът е в очакване.