След шокиращото убийство в българско семейство в Съединените щати с един от синовете на жертвата разговаря нашият кореспондент Ясен Дараков.

Стефан Андреев научава за семейната трагедия, докато учи в Американския университет в Благоевград. По това време брат му Кристиян служи в американските военно-въздушни сили.

„Бях в шок, само това и плаках“, споделя Стефан.

Михаил Андреев бяга от социалистическия режим в България през 1987 година. В САЩ той сменя името си на Майкъл и продължава занаята на дядо си – правенето на надгробни камъни за православните християни в Ню Йорк.

В неделя вечерта големият син на Майкъл – Майкъл-младши и баща му започват да се карат. Според щатската полиция скандалът прераства в двойно убийство, като момчето намушква фатално баща си и 12-годишната си сестра София.

Свидетел на ужаса става най-малкия брат – 9-годишният Иван. Сега той е под грижите на държавните институции.

„Надявам се скоро да може да е с нас. Но легалната система тук пречи. Позволяват ни да го виждаме, но е трудно за него да разбере какво се случва особено като е без семейството си. Травмиращо е за всекиго“, обяснява Стефан, син на убития Майкъл Андреев.

Според Стефан 22-годишният Майкъл Андреев-младши е страдал от наследствена психична болест.

„Симптомите на Майкъл се влошаваха. Много пъти предупреждавахме баща ни и казвахме на семейството ни, но нищо не се направи. Предупреждавахме, но баща ни беше твърде любящ и прощаващ към Майкъл за всичко, което той правеше, независимо колко е лошо“, споделя Стефан.

Роденият в София Майкъл е поискал да бъде погребан в Троян до гроба на баща му. Там ще бъде погребана и дъщеря му София.