„Говорете с охлюва!”, препоръчваше преди години британският писател Стивън Кларк в своя опис на живота на французите.
Но както се оказва драмата с любимия деликатес на потомците на Декарт и Русо е много дълбока – проучване е установило, че близо 90 от от охлювите консумирани във Франция произхождат от Източна Европа.
Разкритията пред британския вестник „Таймс” е направил представител на кампания за маркиране на произхода на охлювите върху кутиите, в които се продават.
Експертът Жаки Помие разказва, че причина за масовия внос на мекотелите от чужбина се дължи на защитения статут на класическия вид „бургундски охлюв”, чието събиране във Франция е разрешено единствено в периода април-юни.
Основната страна на произход на вносния френски деликатес е Полша, а консерва с 800 гр. бургундски охлюви, може да достигне цена от 30 евро, изтъква „Дейл Мейл”, които прилагат към материала си и няколко рецепти за готвене на мекотелите.