Шофьорката на училищния автобус, ударен от влак в четвъртък край селището Мийас, е заявила пред следователите, че бариерите на прелеза са били вдигнати, когато тя е преминавала през релсите, предаде Франс прес.

Прокурорът на Марсилия Ксавие Тарабо обаче уточни пред телевизия „Франс 3”, че пантите на повредената при катастрофата бариера са били в затворено положение и разследването трябва да покаже дали това е станало в резултат на удара, или съоръжението се е задействало нормално.Много свидетелски показания подкрепят казаното от водачката на автобуса.

Бабата на една от ученичките от автобуса разказала, че по думите на момиченцето бариерата не се е спуснала, а мигащите червени лампички не светели.

Пред камерите на „Франс 3” тази сутрин друго момиче от прогимназията също заяви, че бариерите не били спуснати в момента на сблъсъка, нямало и мигащи лампи. Чул се ужасен трясък, когато влакът връхлетял.

Според прокурора от Марсилия обаче повечето свидетели твърдят, че бариерите са били спуснати при инцидента.

При катастрофата в четвъртък загинаха пет деца, а 18 други на възраст между 11 и 17 години са ранени, девет от които са между живота и смъртта, посочва АФП, цитирана от БТА.

Това е една от най-тежките транспортни катастрофи с деца във Франция от 1982 година, когато жертвите бяха 53, от които 44 деца.