18-годишният Муса Оукабир, който е наел буса и извърши терористичния акт в Барселона снощи, е застрелян. Това потвърдиха официално испанските власти.

Това е станало още снощи в испанското градче Камбрилс, когато полицай, анонимен герой, е предотвратил нападение с мащабите на атаката в Барселона, станала няколко часа по-рано.

Кола се опита да прегази хора и служители на реда на крайбрежната улица в курортното градче, на 50 километра югозападно от каталунската столица, но се блъска в друг автомобил и се преобръща.

Тримата пътници, въоръжени с ножове и брадва, успяват да излязат от колата, но полицаят ги застрелва с пистолета си. Един от тях вероятно е бил шофьорът на вана-убиец.

„Това беше един пословичен инцидент, който предотврати много по-голяма трагедия от тази, която се случи малко по-рано. Те търсеха начин да извършат още по-кървава атака с още повече жертви”, съобщи директорът на полицията Жозеп Луис Траперо.

Испанската полиция продължава да издирва още един човек. Всички останали, свързани с терористичната клетка, са или заловени, или убити.

Премиерът Мариано Райхой обеща една от първите задачи да бъде грижата за пострадалите и техните семейства, както и неутрализирането на терористите и гарантирането сигурността на цялата страна.

„В понеделник ще се проведе среща на Съвета за борба с тероризма, който включва представители на всички политически партии. без никакво съмнение, това ще е силно послание за национално единство”, заяви министър-председателят на Испания Мариано Рахой.

Същевременно полицията откри 106 пълни газови бутилки в къщата в град Алканар, където вчера възникна експлозия вероятно при приготвяне на взривни устройства.

Испания е в тридневен траур. Шумната иначе улица „Ла Рамбла” днес беше огласена от траурен камбанен звън. Хиляди коленичиха на местата, където терористите са прегазвали невинни.

Снимка: Reuters

Общо 14 души загинаха при нападенията в Барселона и Камбрилс, 130 са ранени. Четвърти човек беше задържан във връзка с атаките, обяви полицията в Каталуния.

Най-търсеният човек в Испания беше 18-годишният Муса Оукабир, по-малкият брат на Дрис Оубакир, един от задържаните вчера в Камбрилс. Според испански медии именно Муса е наел буса, с който е извършил атентата в Барселона, с откраднатите документи на брат си.

Смята се, че терористична клетка от 8 души е подготвяла атаката в Испания.

Огромна вълна от съпричастност към семействата и близките на жертвите в Барселона в социалните медии.

Американския президент Доналд Тръмп, след като предизвика скандал, лансирайки градска легенда като историческа истина, е побързал да се поправи в любимата си социална мрежа.

"Радикалният ислямски тероризъм трябва да бъде спрян с всички възможни средства. Трябва да бъдем твърди!" - пише Тръмп тази вечер.

Неговият предшественик Барак Обама пък казва: "Мишел и аз мислим за жертвите и техните семейства. Прегръдка!"
Коментар направи и друг американски екс-президент - Бил Клинтън. "Съчувстваме и скърбим заедно с народа на Барселона, заради тази отвратителна терористична атака."
Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер пък е споделил: "Мисля и се моля за жертвите, техните семейства и приятели. Днес всички ние сме заедно с Испания."
Актьорът Илайджа Ууд, изиграл Фродо в сагата "Властелинът на пръстените", написа в „Туитър”: "Сърцето ми е с Барселона."
Съболезнователна книга беше поставена тази сутрин в посолството на Испания.

Там граждани и дипломати изразиха своята съпричастност.