Масови протести заляха улиците на големите индийски градове заради новоприетия закон за гражданството в страната. За пети ден полицията влиза в сблъсъци с демонстранти в Делхи, Мумбай, Хайдерабад и Калкута, пише Би Би Си.

В резултат на насилието между протестиращите и техни противници са загинали шестима души. Над 100 активисти и 35 полицаи бяха ранени при протести в Ню Делхи. Запалени са коли и автобуси на градския транспорт.

Причината за недоволството е, че в противоречивия закон за гражданството се дава възможност за ускорено получаване на индийски паспорти на представители на немюсюлмански малцинства от три ислямски държави в региона: Афганистан, Пакистан и Бангладеш.

Според някои от противниците на новоприетия закон текстовете му са ислямофобски, а други, особено в пограничните региони с Пакистан и Бангладеш, се страхуват, че ще предизвика масова миграция в техните провинции.

Управляващата хиндуистка националистическа партия „Бхаратия Джаната” заяви, че целта на закона е да помогне на тези, които са подложени на религиозни преследвания в съседните страни. Изявлението ѝ обаче предизвика критики, че се подкопават секуларните устои на индийската демокрация и се маргинализира мюсюлманското население.

Протестите срещу закона избухнаха миналия четвъртък в индийския щат Асам, а в опита си да ги потушат властите спряха достъпа до интернет и прекъснаха комуникациите.

Опитът им се оказа неуспешен и протестите бяха подновени този понеделник, като център на недоволството е престижният делхийски университет „Джамия Милиа Исламия”. 35 студенти са били задържани от органите на реда, като по-късно са били освободени.

От ръководството на учебното заведение опровергават информациите за убити техни възпитаници. От полицията съобщават, че са използвали сълзотворен газ срещу протестиращите, след като студентите хвърляли камъни срещу частите за борба с масовите безредици.

Заместник-ректорът  на „Джамия Милиа Исламия” Найма Ахтар отрече студентите на висшето учебно заведение да са отправяли всякакви призиви за протест. Тя заяви, че протестиращите, които са изгорили и повредили автобуси, са от съседни общежития и университети. Според нея, именно те са влезли в сблъсъци с полицията и са нахлули в университета, след като разбили портата му.

Снимка: Ройтерс

Найма Ахтар заяви, че ще бъде заведено дело срещу полицейските служители, които са нахлули в кампуса на университета и са упражнявали безогледно насилие срещу студентите дори в библиотеката и тоалетните, което се вижда от видеоклипове, разпространени в интернет.

Все още не е ясно кой е провокирал насилието. Студенти от „Джамия Милиа Исламия” се разграничиха от случилото се, а служители на органите на реда са заявили неофициално пред медиите, че зад ескалацията на ситуацията стоят местни хулигани, съобщава местният кореспондент на Би Би Си.

В много индийски градове студенти организираха маршове в знак на солидарност със своите връстници в Делхи. В Калкута десетки хиляди се присъединиха към демонстрация, организирана от правителствения ръководител на щата Западен Бенгал Мамата Банерджи и нейната управляваща партия „Тринамол Конгрес”.

Няколко видни адвокати призоваха Върховният съд да се намеси, но в отговор магистратите заявиха, че няма да предприемат никакви действия, докато студентите продължават с протестите.