Атентатор се самовзриви в близост до щабквартирата на НАТО в Кабул. Най-малко шестима души са убити при нападението, обявиха представители на афганистанската полиция, цитирани от „Скай нюз”. Сред жертвите има и деца.

Бомбеното нападение е осъществено в дипломатическия квартал на афганистанската столица, недалеч от посолствата на САЩ, Италия и президентския дворец.

Забиулах Моджахид, говорител на талибаните, каза, че атаката е осъществена от 28-годишен боец от провинция Логар, южно от Кабул. Задачата му била да атакува офисите на ЦРУ в Кабул. Нападателят приближил с велосипед портала на базата, където се помещава командването на НАТО, съобщи агенция Ройтерс.

Афганистански полицаи и пожарникари почистват след атентата, Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според заместник-началника на кабулската полиция обаче нападателят е бил по-млад. По думите на Дауд Амин очевидци са видели тийнейджър с чанта в района малко преди експлозията. Официални източници оповестиха, че е бил 14-годишен.

От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) осъдиха използването на деца за терористични атаки. По думите на говорителя на ИСАФ генерал Гюнтер Кац това било поредното доказателство за „жалката тактика на бунтовниците”.

Кореспондентът на „Скай нюз” в Кабул съобщи, че експлозията е била доста силна. По думите му в последно време е имало поне 10 сигнала за предстоящи нападения на атентатори-самоубийци. Трима от тях са били задържани в четвъртък и петък.

Взривът в дипломатическия район на Кабул съвпада с 11-а годишнина от смъртта на легендарния Ахмад Шах Масуд, популярен полеви командир и лидер на Северния алианс, който се сражаваше с режима на талибаните още преди нахлуването на коалиционните сили. Той беше убит при бомбен атентат два дни преди атаките на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон.

Месец след атентатите Северният алианс се присъедини към водената от САЩ военна операция за отстраняване на талибаните от власт.