Шестима ислямисти признаха днес, че са планирали атентат по време на среща на привърженици на крайната десница в Англия през юни 2012 г., предаде АФП. Шестимата се признаха за виновни в подготовка на терористичен акт в съда в Улидж, Лондон.

Те ще чуят присъдите си на 6 юни, но вече са предупредени да очакват големи наказания. Шестимата обмисляли да атакуват митинг на крайната дясна организация Английска лига за защита в Дюсбъри, Северна Англия, предаде БТА. В проявата участвали 750 души по данни на полицията.

Обвиняемите обаче пристигнали в града два часа след като митингът приключил. Те носели две пушки, саби и ножове, самоделна бомба и още една частично сглобена бомба. Полицията разкрила заговора случайно по време на рутинна проверка на колата, в която пътували двама от ислямистите.

След проверката и конфискацията от полицаите на колата, те я пратили в автомобилно гробище, където служителите при разфасовката се натъкнали на арсенала. В колата били намерени и писма, в които британската кралица Елизабет II и премиерът Дейвид Камерън били наречени врагове на Аллах.