Световната здравна организация (СЗО) се събира извънредно утре заради новия вирус, тръгнал от Китай. Шест са вече смъртните случаи, всички са местни. 

От Австралия обаче предупреждават за първи предполагаем случай на континента. Според учени рано или късно вирусът ще стигне и Европа.

Учените потвърдиха – новият коронавирус може да се предава от човек на човек. 15 болнични служители в града, от който тръгна вирусът, също са заразени. Те са поставени в изолация. Китайските власти призоваха никой да не прикрива възможни случаи на заболели.

„Ще ограничим разпространението на епидемията. Засилили сме превенцията и контрола на случаите на пневмония“, каза Чен Шуан, говорител на китайското външно министерство.

Според учените вирусът 2019-nCoV е много сходен с вируса на ТОРС, отнел живота на над 750 души в Азия в началото на нашето хилядолетие.

„Досега по света са официално регистрирани общо 278 случая на заразени с новия коронавирус. В следващите дни можем да очакваме нови случаи и в други части на Китай, както и в други държави по света“, обяви говорителят на СЗО Тарик Ясаревич.

Утре Световната здравна организация ще реши дали да обяви международно извънредно положение, както направи за свинския грип и ебола.

Според експерти рано или късно той ще стигне и до Европа.