Посолствата на САЩ в шест страни са предупредили американските граждани за повишена опасност заради публикуването на изобличаващ доклад на Сената на САЩ за работата на ЦРУ.

Според доклада след атаките на 11 септември 2001 година срещу Световния търговски център в Ню Йорк, Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е подлагало десетки задържани, свързани с терористичната организация "Ал Кайда", на разпити с насилие и въпреки това оказали се неефективни.

Решението за предупреждението към американските граждани се взема от посланиците, които "най-добре познават обстановката на място", каза американски дипломат. В настоящия момент за заплаха срещу интереси на САЩ заради доклада са съобщили посолствата на Швеция, Холандия, Египет, Пакистан, Афганистан и Тайланд.

В техните съобщения се отбелязва вероятност за антиамерикански протести и насилствени действия срещу интереси на САЩ, включително и американски граждани.

Според американски медии в две от изброените страни - Афганистан и Тайланд са се намирали незаконни тайни затвори на ЦРУ, в които били държани и разпитвани терористи, свързани с "Ал Кайда". Срещу тях при разпитите са били използвани изтезания, които бяха отменени през 2009 г. след идването на власт на Барак Обама.