Вече шести ден продължава операцията по издирването на оцелели в пламналия ферибот в Йонийско море. 10 души остават в неизвестност, 7 от тях са наши сънародници. По обяд фериботът акостира на пристанището в Астакос и спасителната операция беше подновена.

„Юрофери Олимпия“ продължава да дими, фериботът е наклонен на една страна и най-вероятно в трюма му е навлязла вода. В операцията участват над 60 пожарникари. 

Българските семейства на място наблюдават акцията от първо лице. 

На метри от изгорелия ферибот шофьорът Вангелис разказа на екипа на bTV, че след пламъците призори е напуснал кораба за минути: „В момента, когато се качвахме в спасителните лодки, всичко на ферибота изключи, двигателите, осветлението – всичко. Ако бяхме закъснели само с 5 минути, никой нямаше да се спаси“.

От синдиката на шофьорите в Гърция също имат съмнения дали фериботът е бил технически изправен. Президентът на профсъюза

Янис Какос коментира, че все още има надежда за оцелели. Обясни, че организацията разполага с документи, които доказват, че някои от корабите на „Грималди“ не са изправни.

21-годишният украинец, който успя да се измъкне жив на третия ден, даде допълнителни показания на пристанищните власти на Корфу: когато огънят пламнал, той  припаднал, а вече в съзнание потърсил пожарогасител. Разказва, че бутилките били празни.

Тези думи на оцелелия разстроиха Кристиан, който търси баща си Димитър: „Баща ми е с 2 изкуствени клапи, пие хапчета, Всяка една минута му е от значение.  

Снимка: btvnovinite.bgКристиан не разбира и как оцелелият украинец е излязъл невредим: „Твърдят от 3 дни, че е 600 градуса, аз не съм физик, но да излезеш по джапанки, при 600 градуса. Мисля, че корабът щеше да се разтопи, тази ламарина не е измислена, според мен, за такива пожари“. 

Гръцките власти съобщиха, че 2 дни преди инцидента противопожарната система и алармите са били проверени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!