Още двама главни изпълнителни директори обявиха, че напускат Американския съвет по предприемачество на президента на Доналд Тръмп заради критики към държавния глава, че не е изтъкнал ролята на белите националисти и расизма в атаката в Шарлотсвил в южния щат Вирджиния, предадоха ДПА и АП.

При събирането на стотици бели националисти през уикенда избухна насилие и се стигна до жертви, след като автомобил се вряза в група контрапротестиращи, причинявайки смъртта на една жена.

Тръмп заяви, че са били въвлечени „много страни“, с което предизвика критики от целия политически спектър, тъй като не осъди изрично крайната десница.

„Вече дадох да се разбере моето отвращение от неотдавнашното породено от омраза насилие в Шарлотсвил и по-рано днес призовах всички лидери да осъдят белите супермасисти и други подобни, които шестваха и извършиха насилие“, написа в блог Брайън Кръзанич, оглавяващ компанията за производство на компютърни чипове „Интел“ (Intel).

Брайън Кръзанич
Снимка: Reuters

„Подадох оставка (от съвета - бел. р.), защото искам да постигна напредък, докато мнозина във Вашингтон изглеждат по-загрижени да атакуват всеки, който не е съгласен с тях – отбелязва Кръзанич. – Трябва да почитаме, а не да атакуваме, онези, които отстояват равенството и други грижливо пазени американски ценности“.

Кевин Планк
Снимка: Reuters

Преди него и изпълнителният директор на компанията за производство на спортно облекло „Ъндър армър“ (Under Armour) Кевин Планк съобщи, че се оттегля от съвета.

По-рано вчера главният изпълнителен директор на фармацевтичния концерн „Мерк“ (Merck&Co) Кенет Фрейзиър също подаде оставка от съвета по предприемачество на Тръмп, заявявайки, че се противопоставя на нетолерантността и екстремизма.

Няколко ръководители на водещи компании вече напуснаха различни консултативни съвети към Белия дом в знак на несъгласие с политиката на Тръмп. Сред тях са главният изпълнителен директор на „Тесла“ (Tesla) Илон Мъск, шефът на „Дисни“ (Disney) Робърт Айгър и бившият ръководител на „Юбър“ (Uber) Травис Каланик.

Използвани са материали на БТА