В Турция щеше да има масови уволнения, независимо от опита за преврат през юли 2016 г., заяви ръководителят на Федералното разузнавателно управление на Германия (БНД) Бруно Кал пред сп. "Шпигел", цитирано от БТА.

Около 100 хиляди държавни служители в Турция бяха уволнение след пуча през лятото.

Кал определи преврата като "добре дошло извинение" и каза, че уволнения така или иначе е щяло да има, макар вероятно не в същия размер. „Правителството бе предприело мащабна чистка още преди 15 юли”, каза Кал.

Той посочи, че не е съгласен с твърдението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че опитът за преврат е бил извършен от последователи на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ.

Според Кал движението на Гюлен е гражданска асоциация, предлагаща религиозно и светско образование.

Нови критики от Босфора

Турските лидери, войници и зрители, развяващи турски флагове, днес честваха в Чанаккале 102-та годишнина от битката при Галиполи, предаде „Асошиейтед прес”.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган присъства на церемонията в Чанаккале по повод годишнината от събитието (победата на турските войски при Чанаккале и Галиполи срещу силите на Антантата), която е повод за засилване на национализма в Турция, отбелязва агенцията.

Приветстван от множество поддръжници, развяващи флагове, турският президент превърна честването на годишнината от битката при Галиполи в политически митинг, като заклейми Европа и обяви, че референдумът за засилване на правомощията му следващия месец ще засили позицията на Турция в света, информира АП.

Имаме около 3 милиона гласоподаватели, живеещи в чужбина, изтъкна Ердоган, като добави, че европейските правителства "ги спират".

„Нека да спрем тях. Нека германците, холандците, австрийците, швейцарците, белгийците и датчаните знаят, че вашият президент стои стабилно и ще продължи да стои стабилно”, заяви турският държавен глава.