Борсите за криптовалути „Бинанс“ и „Койнбейс“ нямат планове да забранят превантивно на всички руснаци да използват техните платформи, съобщават от Ройтерс.

„Считаме, че нямаме самостоятелно правомощия за едностранно вземане на решения да замразяваме сметките на нормалните хора. Мисля, че би било неетично", съобщи изпълнителният директор на „Бинанс“ Чангпенг Жао пред Bloomberg.  

Изявлението на Жао идва, след като в последните дни анализатори твърдяха, че руснаците могат да избегнат финансовите санкции по-лесно отвсякога, като инвеститорите вероятно ще се опитват да се измъкнат от рублата именно в криптоборсите. Сериозният спад се дължи на редицата финансови санкции, които Европа и САЩ наложиха на Русия и изключването на руските банки от международната разплащателна система SWIFT, което предизвика срив на рублата.

Вицепремиерът на Украйна Михаил Федоров също поиска от криптоборсите да блокират адресите на дигиталните портфейли на руски потребители - ход, който ефективно да заличи възможността им да търгуват с криптовалути.

„Не е наше решение да замразяваме потребителски акаунти, като "Фейсбук" не е забранил руски потребители, "Гугъл" не е блокирал Русия. Ние просто следваме правилата, а не ги създаваме“, допълва още Жао пред Bloomberg, припомняйки, че  настоящите санкции се отнасят само за определени руснаци, а не за цялото население от руски потребители.

От „Койнбейс“ също обявиха днес, че всеки заслужава достъп до основни финансови услуги, освен ако законът не казва друго, съобщават Ройтерс. И двете борси за криптовалути „Бинанс“ и „Койнбейс“ заявиха, че ще се съобразят с правителствените санкции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!