Велко Беливук – шеф на сръбската престъпна група "Принципи", заподозрян в няколко брутални убийства, е заявил по време на разпит в прокуратурата, че президентът на Сърбия Александър Вучич и негови сътрудници са искали от него услуги, пише сръбското издание "Ен Йедан".

Според неговите показания Вучич и приближените му са отправяли искания към шефа на престъпната група да контролира феновете на "Партизан", за да не скандират срещу президента по време на мачове на футболния клуб, както и да упражнява натиск и сплашване върху организаторите на антиправителствените протести в страната през лятото на миналата година и таксиметровите шофьори, които също излязоха на протест през 2019 г.

Беливук е заподозрян в пет брутални убийства, едно мъчение и разпространение на наркотици, но е отрекъл, че е отговорен за тези престъпления и е определил себе си просто като "водач на група футболни запалянковци", след което сам е започнал да говори за отношенията си с представители на управляващите.

Той е заявил, че е решил да каже "всичко за отношенията си с президента Александър Вучич, неговия брат, вътрешния министър Александър Вулин, техни приятели, кумове и всички онези, които са искали услуги от него, а сега се правят, че не се познават", като дори е заплашил, че в бъдеще ще разкрие още подробности, "ако определени хора не се вразумят".

От своя страна през последните дни управляващите в страната показаха фотографии на обезглавени и осакатени тела на предполагаеми жертви на Беливук в публичното пространство. Вътрешният министър Александър Вулин го направи в национален ефир, по време на гостуването си в предаването "Хит твит" по проправителствената телевизия "Пинк".

В отговор на обвиненията президентът на Сърбия Александър Вучич отрече някога да е виждал, да се е срещал или дори да е разговарял с членове на престъпната група на Велко Беливук и добави, че е готов да говори за това пред всички компетентни органи и дори публично да се подложи на детектор на лъжата.